• Живот и служение на Иван Воронаев
Тази книга е разказ за живота и служението на семейството, което донася посланието на Петдесятница до източна Европа и Русия. Изследването й отне повече от десетилетие, започвайки с една кратка статия за началото на петдесятното движение в България, където повечето архивни материали за петдесятното движение са унищожени безследно. Впоследствие, изследването ни заведе от Южнобаптистката историческа библиотека и архив в Нашвил, до главния архив на Асамблеи на Бога в Спрингфийлд и Богословската семинария в университета Бъркли.
Благодарни сме на Петдесятния изследователски център „Флауър" за служебния архив на преп. Иван Б. Воронаев, който се пази при документите на ръкоположените служители на деноминацията. Огромна бе помощта и на д-р Албърт Уардийн, който осигури достъп за изследването в Нашвил и Бъркли, където се намира архивът за ранното служение на Воронаев като баптистки проповедник. Олег Борноволоков от Украинската евангелска богословска семинария в Киев предостави многобройни документи за делото на Воронаев в Русия.
Трите части на книгата бяха представени по време на годишните форуми на Дружеството за петдесятни изследвания в Минеаполис (2010 г.), Мемфис (2011 г.) и Сиатъл (2013 г.). Първата част бе представена в ревизиран вид в том 30 (2010 г.) на сп. „Неп1а§е", издавано от Асамблеи на Бога под заглавието „Иван Воронаев: Славянски петдесятен пионер и мъченик". Така някои от историческите извори в изследването бяха публикувани за първи път, а други бяха препечатани в редакторската колона на декемврийския брой на сп. ,^1егШ§е" (2010 п). Българските сп. „Благовестител" и „Евангелски вестник" също поместиха преводи на Кореспонденцията на Иван Воронаев в последните си печатни издания.
През 2011г. Владимир Франчук преведе части от книгата на руски за юбилейното издание „Пробуждение: от центра ОдессьЛ до окраин Руссии" по случай 90-та годишнина от началото на петдесятното служение на Иван Воронаев в Русия. Някои от новопосочените източници в книгата бяха използвани за нови изследвания на петдесятното движение в Европа и служението на преп. Дионисий Заплишни. Впоследствие, първите две части от книгата бяха публикувани и в Годишника на Висшия евангелски богословски институт История и съвременност (том 6-7, 2013-14). За съжаление, при всичкия този интерес малко внимание бе обърнато до момента на втората част в книгата, разказваща съдбата на децата на сем. Воронаеви. Третата част, относно първите петдесятни в България, се публикува по случай празнуването на 95-та годишнина от петдесятното движение в България.
Д-р Доний Донев

Напишете мнение

Please login or register to review

Живот и служение на Иван Воронаев

  • 6,00лв.


Подобни продукти

Един от тристата на Гедеон

Един от тристата на Гедеон

Повод да напиша тази книга беше едно преживяване, което ми се случи през лятото на 1990 г., в град М..

3,90лв.

Изтезаван заради вярата си

Изтезаван заради вярата си

Един Божий човек потъва в комунистическите затвори-след 13 години оттам излиза духовен исполин!Д.Кор..

5,90лв.

Дерек Принс - Биография

Дерек Принс - Биография

„Дерек Принс служеше с Божието Слово както никой друг учител от нашето поколение. Неговата проницате..

10,20лв.

Етикети: биография