Предговор

Предложеният тук труд „Българската православна църква под комунистическа власт" (1944-1989 г.) е третата част от един по-широко замислен проект за отношенията между Църквата и Държавата в комунистическа България за времето от 9.IX.1944 до 10.XI.1989 г.

Първата част от този проект („Комунистически диктат върху Българската православна църква - оперативно обслужване на православното духовенство от бившата Държавна сигурност (1944-1960 г.)", осъществихме още в 2006 г. според материала, който бяхме почерпили от АМВнР, ф. 10 на Дирекция на изповеданията и ф. 549 на Централния държавен архив. Част от този материал публикувахме във „Вестникът" през 2006-2007 г., макар и без бележки под черта. В процеса на работа в цитираните по-горе архиви, при по-благоприятни условия, по времето на външния министър Ивайло Калфин, можахме да разширим нашето изследване („Оперативни действия на комунистическата власт срещу служителите на БПЦ (1944-1989 г.)"), което осъществихме през 2008 г. Оперативно проучване на служителите на БПЦ по околии, според гражданското обслужване в държавата. По време на работа в архивите можахме да съберем много фактологичен материал по темата, който оформихме в предлаганата част III на нашето изследване - „БПЦ под комунистическа власт (1944-1989 г.)". Така постепенно се роди и идеята за IV-та част на нашия проект („Чеда на социализма") от 2011 г., който представлява документален материал.

При разработката на нашия проект дадохме преднина на документалния материал. По-малко място е отредено за нашите обобщения, преценки и изводи. Целта ни бе да дадем възможност на читателя сам да прецени, въз основа на предложения материал, какви са били взаимоотношенията между Църквата и Държавата в България по времето на социализма (комунизма) 1944-1989 г., когато Църквата бе почти изцяло подчинена на комунистическата власт, ръководена и направлявана от ЦК на БКП чрез Дирекцията на изповеданията.

Доколко сме успели в така поставената цел, ще каже безпристрастният читател. Ще бъдем дълбоко благодарни за всяка добронамерена критична бележка Дано Бог даде възможност и другите три части от така замисленият панорамен проект за отношението между Църквата и Държавата по времето на социализма и комунизма в България (1944-1989 г.) да бъдат отпечатани, за което очакваме спонсориране.

Проф. д-р Иван Денев

Информация
Тип корица мека
Размери 23.5x16.5
Година 2012
Илюстрации няма
ISBN 9789549294019
Страници 578

Напишете мнение

Please login or register to review

Българската православна църква под комунистическа власт (1944 - 1989)

  • 15,00лв.


Подобни продукти

Чеда на социализма

Чеда на социализма

Предложеният тук труд ЧЕДА НА СОЦИАЛИЗМА (Документално четиво) е четвърта част от един по-голям прое..

15,00лв.

Безкръвното гонение на църквата

Безкръвното гонение на църквата

В първата си книга "Безкръвното гонение на Църквата" Павел Игнатов изследва новата история на църква..

10,00лв.

Пастори агенти на ДС

Пастори агенти на ДС

Защо не сме знаели това, което всъщност ни е било известно? Защо не сме знаели онова, което не з..

9,90лв.

Устройство и управление на БПЦ (IX-XIV век)

Устройство и управление на БПЦ (IX-XIV век)

Настоящата монография е разширено и обогатено преиздание на нейната  първа монография. То просл..

20,00лв.

Монашество, манастири и манастирски живот в средновековна България

Монашество, манастири и манастирски живот в средновековна България

Настоящата книга „Монашество, манастири и манастирски живот в средновековна България" е част от поре..

40,00лв.

Етикети: история