Всички исторически източници са в съгласие, че Климент Римски е бил съвременник на апостолите, но няма голяма яснота, кой го е ръкоположил и с кого е служил. Смята се че той е споменат във Филипяни 4:3.

Посланието на Климент до коринтяните е написано през 1-ви век на старогръцки. То винаги е било почитано от ранните християни и е четено публично в църквите. Понякога дори е било включвано като част от каноничните книги. Църковните отци не включват посланието в Новозаветния канон, но за тях то остава горещо препоръчвана книга, полезна за четене и поучение.

Учение на дванадесетте апостоли е открито през 1056 г. в ръкопис заедно с Посланието на Климент в библиотеката на Божигробския метох във Фенер. Преведено е на български от Г. Панаретова, професор в Робърт колеж и е публикувано в периодичното списание на Българското книжовно дружество.

Това издание включва и двете писания, като паралелно са отпечатани на гръцки и български. Българският текст е рвеизиран от Варненския и Преславски митрополит Симеон през 1912 година.

Напишете мнение

Please login or register to review

Първо послание на Климента до коринтяните / учение на Дванадесетте апостоли

  • Код на продукта: 1187
  • Наличност: Да
  • 15,00лв.


Подобни продукти

Първо послание към Kоринтяните

Първо послание към Kоринтяните

Живот в местната църква Тази увлекателна книга Дейвид Прайър пише преди всичко като пастир. Той е у..

14,90лв.

Второ послание към Kоринтяните

Второ послание към Kоринтяните

Сила в немощта Пол Барнет вижда значимостта на II Коринтяни в удивителното послание, че Божията ..

10,90лв.

Етикети: история